Edward Guziakiewicz
Savoir-vivre nastolatka

1

Reguły dobrego smaku...

2

Co wypada, a co nie?

3

Mieć styl...

4

Budzić szacunek otoczenia...

Kłopoty z kieliszkami

Z kieliszkami zawsze miałem kłopoty i gubiłem się przy nich jak prowincjusz. Sam nie pijam, wyjątkowo przy większych rodzinnych okazjach, więc ich nie rozróżniam. Tymczasem wypadałoby to i owo na ich temat wiedzieć. Ostatnio zostałem zaproszony na wykwintny obiad do drogiej restauracji i nie umiałem sobie poradzić z nadmiarem szkła na stole. Ile jest rodzajów kieliszków?

Jakub, 1. 18

Nie sądzę, by to było szczególnie ważne dla nastolatka. Chyba, że uczy się w renomowanej szkole gastronomicznej i ma trafić do wielogwiazdkowego hotelu. Generalnie biorąc, rozróżnia się między kieliszkami do szampana, tych są dwa rodzaje, a kieliszkami do bordeaux, burgunda, do białego wina, do wina Alzackiego, do wody, do koktajlu, do porto, do koniaku, do likieru, do whisky i do ginu; osobno do piwa.

Oczywiście, kultura picia jest ważna, niemniej podając alkohol i kieliszki na stół w naszym kraju można się pomylić — i nie będzie to wielką wsypą. Wypada podkreślić, że dawne sztywne zasady savoir-vivre'u, zwłaszcza dotyczące zachowania się przy stole, uległy z biegiem czasu rozluźnieniu. Dzisiaj docenia się wagę kultury osobistej, wdzięku, wyczucia i taktu, no i — naturalnie — dobrego smaku. I poczucia humoru. Kto posiada te przymioty, w każdym towarzystwie będzie umiał się znaleźć i właściwie zachować.